čtvrtek 9. listopadu 2017

Hrušková galetka

Hrušky, ořechy a med. To jsou hlavní ingredience dnešního a historicky prvního receptu na tomto blogu! Může ještě něco více křičet podzimem? Určitě ne! Dělala jsem jí úplně poprvé a hned jsem se do ní zamilovala. Moje první myšlenka byla udělat něco z křehkého těsta a hrušek. Pak jsem si v hlavě začala postupně skládat ingredience a v tom mě napadla slaná varianta, kterou jsem už kdysi měla (kozí sýr, hrušky a balsamico). Tak proč něco podobného neudělat i ve sladké variantě!

INGREDIENCE:

KŘEHKÉ TĚSTO
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
170 g studeného másla
4 lžíce studené vody

NÁPLŇ
3 větší hrušky - nakrájené na plátky
250 g mascarpone
30 ml smetany ke šlehání 
70 g vlašských ořechů
trocha třtinového cukru na posypání
trocha smetany ke šlehání na potření 

ZÁLIVKA
1,5 lžíce medu
lžíce balsamica

POSTUP:

Jako první si připravíme křehké těsto. V mixéru si nejdříve smícháme prosáté sypké ingredience (mouka, sůl). Poté přidáme STUDENÉ (to je při křehkých těstech důležité) máslo a rozmixujeme. Nakonec přijde studená voda, kterou jsem si smíchala ručním robotem už v misce vedle. Těsto už pak promačkáváme jenom ručně v misce a nebo na stole, aby se dobře zapracovalo. Následně ho zabalíme do potravinové folie a trochu přimáčkneme (lépe se pak chladí). V lednici musí zůstat minimálně 30 minut.

Po 30 minutách těsto vyndáme z folie a rozválíme na (zhruba 0,5 cm tlustou) placku. 

Jako další si vytvoříme krém. Do misky vložíme mascarpone a k němu přidáme smetanu ke šlehání. Zašleháme a potřeme těsto. Nenatírejte a nepokládejte suroviny úplně do krajů, aby se mohly na konci ohnout okraje těsta. 

Na potřený krém vyskládáme jednu vrstvu hrušek, jednu vrstvu ořechů, na to další vrstvu hrušek a naposledy zbytek ořechů. Galetku trochu pocukrujeme třtinovým cukrem a ohneme rohy.

Pečeme na 190 stupňů zhruba 40 minut, dokud není okraj galetky nahnědlý, ovoce hezky probublává a barvou jde do zlata.

Koláč následně vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout. Mezitím si připravíme zálivku z medu a balsamica. Med si ohřejeme v mikrovlné troubě zhruba na 10 vteřin a přidáme balsamico. Směs přelijeme přes galetku a podáváme ještě vlažné (nebojte, studená je taky výborná a při skladování v lednici vydrží ještě 2 dny, minimálně).


Dobrou chuť přeje K.







SHARE:

2 komentáře

Blog Design Created by pipdig