úterý 21. listopadu 2017

Čokoládová a ovocná mini pavlova

Dnes jsem připravila dezert, který si musíte rozhodně udělat, když máte chuť na něco hooodně sladkého! Není nijak zvlášť náročný a osloví snad úplně každého. Udělala jsem rovnou dvě verze. První je klasická, na kterou jsem ale přidala ovocnou polevu, a druhá čokoládová - snad nemusím říkat, co je hlavní přísadou. Tak doufám, že si na nich všichni pochutnáte a pojďme na to!

INGREDIENCE: 

Na 12 mini pavlov - (ve videu mám naváženou dvojitou dávku (na 24), ale na plech jsem jich dala jenom 12. Krém, polevy i ozdoby mám ve videu správně na 12 pavlov). To píšu jenom proto, kdyby se někomu zdálo, že je toho na videu více, než píšu :D. 

ZÁKLAD:
3 bílky
135 g cukru krupice
špetka soli
0,7 lžíce kukuřičného škrobu
0,7 lžíce vinného octa
0,5 lžičky balsamica
2 lžíce holandského kakaa

KRÉM:
250 g mascarpone
70 g smetany ke šlehání
10 g cukr moučka

POLEVA:
30 g hořké čokolády
30 g smetany ke šlehání
100 g jahod

NA OZDOBU:
jahody
borůvky


POSTUP:

Jako první si do misky nalijeme bílky se špetkou soli. Začneme šlehat ručním šlehačem (pokud máte robota,  tak je to pro vás jen plus, ušetříte si ruce :D), dokud nám nezačnou vznikat "bublinky". V tuto chvíli vsypeme 1/3 cukru a dál šleháme. Takhle postupujeme nadále a po částech vmícháváme zbytek cukru. Když máme bílky krásně vyšlehané a tvoří se nám, jak já říkám, "hory" (když vyndáte metlu, zůstane vám stát z bílků "hora", která vám nespadne :D), tak přidáme vinný ocet, balsamico a kukuřičný škrob. Zašleháme a základ máme téměř hotový. Teď musíme pracovat rychle a určitě nenechávejte zbytek těsta na další várku, až se vám upeče ta první, protože by se těsto rozteklo.

Těsto si rozdělíme na dvě půlky a do jedné z nich přidáme holandské kakao a jemně zamícháme. Když budeme připravovat čokoládovou verzi pavlovy, vezmeme si dvě malé lžičky a vytvoříme malý bobeček, který tak různě pocucháme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého budeme později dávat krém (tuhle verzi mě naučila nejšikovnější Stáňa z Punk Rock Cakes, děkuju!). Na druhou verzi budeme potřebovat cukrářský sáček a cukrářskou špičku. Sáček naplníme, konec si pořádně zamotáme, ať se nám těsto nedostane ven, a vytvoříme kroužky ve 3 vrstvách. Nejlepší určitě bude podívat se na video, z toho obě metody pochopíte nejlépe.

Když máme pavlovy nastříkané, dáme je do trouby vyhřáté na 170 stupňů Celsia, poté stáhneme teplotu na 110 stupňů a pečeme zhruba 1 hodinu a 20 minut. Troubu otevíráme každých 10 minut, aby nám pavlovy tolik nepopraskaly. Pavlovy by měly být uprostřed lepkavé a vláčné a zvenku hezky křupavé. Zjistíte to tak, že když zkusíte pavlovu vzít a zespoda na ní zaklepete, bude hezky tvrdá a nebude se vám propadat. Až se pavlovy upečou, necháme je ještě vychladnout s pootevřenou troubou, aby nepopraskaly.

Teď si vytvoříme krém, který je úplně jednoduchý. Jenom smícháme mascarpone se smetanou ke šlehání a cukrem moučkou. To rozšleháme a naplníme opět do cukrářského sáčku a postupně plníme vychladlé pavlovy krouživým pohybem ve dvou až třech vrstvách. 

Na čokoládovou polevu si v hrnci rozehřejeme čokoládu a smetanu, pořádně rozmícháme a necháme vychladnout. Na ovocnou polevu si z jahod odřízneme zelené vršky a nakrájíme je na menší kousky. Vložíme do hrnce a rozmačkáme. Jahody nám pustí vodu a vznikne z toho taková dřeň, kterou ale nebudeme mít hned krásně hladkou, takže jí ještě rozšleháme v mixéru a necháme také vychladnout. 

Pak už jen pavlovy přelijeme polevami a ozdobíme ovocem. Pavlovy necháme tak 1,5 hodiny nasáknout krémem, ony hezky povolí a jsou pak krásně měkké uvnitř, zvenku by ale měly pořád křupat. Je to ale dezert na rychlou spotřebu, jinak bude pavlova nasátá celá, tudíž celá promočená, a to chutná už jen málokomu. 

Dobrou chuť přeje K.













SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig